העידן המודרני בו אנו חיים הוא תובעני עם סטנדרטים גבוהים שמחייב אותנו לעשות ולהספיק יותר, עולם אשר מוצף באירועים יום-יומיים, משימות וקצב חיים מסחרר אשר לעתים מזמן לנו לחץ נפשי גדול יותר ממה שהנפש שלנו יכולה להכיל ולא תמיד אנו יודעים להתגבר על הלחצים והמתחים הללו.
סטרס ולחץ נפשי בחיינו
כדי לדעת איך להתמודד עם סטרס ולחץ נפשי, תחילה עלינו להבין מה הגורמים העיקריים להם שאגב, קיימים כמעט אצל כל אדם. הגורם הראשון הוא מצב שבו אנו עומדים מול עומס רב בתחום מסוים בחיינו, תחום משמעותי לנו וכזה שיש לו השפעה רבה על חיינו, למשל: מבחן גדול, מחלה, פרידה, קשיים כלכליים וכו'. הגורם השני הוא בתקופות אשר מאופיינות בהרבה לחץ ועומס בכמה תחומים שונים במקביל, למשל: עומס בבית עם לימודים או עבודה. הרבה מאיתנו חווים קושי רב בהתמודדות מול כל העומס הזה מבחינה רגשית ומבחינה מעשית. חוץ מגורמים אלה, קיימים גורמים נוספים אשר משפיעים על העומס הרגשי של האדם שלא תמיד יודע ויכול לשאת זאת וכתוצאה מכך, נוצר סטרס גדול ולחץ נפשי. הציפיות מהסביבה והרצון שלנו להצליח ולהתקדם בכל אחד מתחומי החיים גורמים לנו לחיות בלחץ מתמיד ואולי אין-סופי כי הרי ברור שזו משימה שכמעט אינה אפשרית.
דרכים וטיפול בתופעה של סטרס ולחץ נפשי
מחקרים רבים בנושא איך להתמודד עם סטרס ולחץ נפשי הוכיחו שטכניקות הרפיה שונות משפיעות בצורה משמעותית על תופעות הלוואי של הסטרס ומפחיתות מצבים של דיכאון, חרדה, מתח וכו'. חלק מהטכניקות דורשות למידה וחלקן דורשות רק תשומת לב והקשבה לגוף שלנו על-מנת להביאו לאיזון מחודש. תרגול ויישום הטכניקות יביא לשינוי חיובי באיכות החיים הנפשית שלנו.
להלן הדרכים הכי יעילות בטיפול בסטרס וחרדה:
- תזונה מזינה ופחות שומנית – פירות, ירקות ,סיבים תזונתיים, פחות בשר אדום.
טוב להרבות בדגנים מלאים (שיבולת שועל מרגיעה, חיטה מלאה, דוחן, קינואה, כוסמת, גריסי פנינה, אורז מלא, תירס), חלבונים ממקור צמחי (קטניות, אגוזים, שקדים), זירעונים (דלעת, חמניות), שמנים צמחיים (בלתי רווים- שמן זית) דגים ועוד…
ירקות ירוקים טובים לניקוי ופעילות תקינה של הכבד.
תזונה בריאה מאפשרת הרגשת חיוניות, מחשבה חיובית, חשק ורצון לפעול .
ארוחה עשירה בחלבון מן החי גורמת למתחים ולקשיים בשינה על רקע יצירת מתווכים כימיים מעוררים.
לארוחה צמחונית יש אפקט מרגיע הדומה למתן תוסף מזון של טריפטופאן.
הטריפטופאן חודר למוח ויוצר סרוטונין.
לאור היכולת של תזונה צמחונית להגביר את כמות הסרוטונין במוח, הרי שלתזונה זו השפעה חיובית על הקטנת מתחים .
מומלץ להימנע ממזונות כגון: סוכר לבן, קמח לבן, משקאות מוגזים וממותקים, אלכוהול ושומנים מן החי (למשל בשרים).
אך קיימים גם הרגלים לטווח ארוך אשר יכולים להפחית רמת המתח בחיינו.
הדרכים הבאות יעזרו לנו לתפקד בצורה בה הגיל הביולוגי שלנו יהיה קטן יותר מהגיל הכרונולוגי, והעיקר, נוכל להפיק מקסימום מהחיים.
(אך לפני כן ברצוני להדגיש שני מושגים: הגיל הביולוגי מציין את נקודת הזמן בה נמצא אדם בתהליך חייו כלומר, את מצבו הבריאותי. קביעת הגיל הביולוגי מסובכת ולכן אפשר להעריכו בלבד.
לעומת זאת הגיל הכרונולוגי הוא הגיל הכתוב בתעודת הזהות).
בדיקה בריאותית שגרתית על מנת לאשר שמצבך הבריאותי תקין, זוהי גם דרך למנוע מבעיות קטנות להחמיר. מומלץ כי הבדיקה השגרתית תכלול גילוי מוקדם של סרטן, מחלות לב, סוכרת, והפרעות מטבוליות אחרות. - הידוק קשר זוגי – שימו לב, מחקרים מראים כי אנשים נשואים בריאים יותר מאשר בודדים… למעשה, נמצא כי לנשואים יש סיכון קטן יותר ב – 50% לחלות, לעבור תאונה ואפילו למות, אז הדקו קשרים..
- מנוחה מרובה – נמנום קצר של 30 דקות באמצע היום, חשוב מאחר ובזמן זה המטבוליזם של הגוף נמוך ושינה מרעננת באמצע היום מעלה תפוקות ומשפרת את מצב הרוח. לא תמיד נחמד וקל להיות הורה. לעולם אין להניח כי הצלחה או כישלון של ילדינו היא התוצאה הבלעדית של מעשינו. גידול ילדים היא אחריות כבדה, בכל מקרה.
- לבלות זמן איכות עם חברים – יחסים חברתיים אינם רק כיף, הם חשובים לבריאות נפשית טובה.
כאשר המשאבים הפנימיים שלנו בירידה, הקרבה לחברים יכולה להפחית מתח ודאגות, תחושת החברותא נותנת תחושה טובה של סיפוק וקרבה, והתמיכה המוראלית והנפשית מסייעת בהתמודדות עם קשיי היום יום. - להיות רוחניים יותר – אנשים המשתייכים לדת או לקבוצה רוחנית כלשהיא מאמצים 3 כוחות המפחיתים סטרס: סלחנות, תקווה והבנה.
אימוץ חיית מחמד. מחקרים מראים כי בעלי חיות לא רק שחיים יותר, אלא מאושרים ומסופקים יותר. - לפתח תחביב או עניין חדש – סטרס מתפוגג בעיסוק בתחביב מענג.
ריטואל קבוע של פעילות מקל על מתח וציפייה לאירוע מיטיבה עם הגוף והנפש
להשתמש בטכניקות לניהול זמן תכנון יומי על בסיס רשימת "דברים שיש לבצע" לא תמיד יעילה אך בהחלט יכולה להפיג סטרס.
על ידי רישום שכזה, אנו מפחיתים את הסיכוי לנסות לבצע מספר רב של מטלות בו זמנית ולהתיש עצמנו פיזית ומנטאלית.
באמצעות רשימה כזו וניהול זמן נכון נלמד להעדיף את מעשינו ולקבוע סדר עדיפויות בריא. - לבחון את הסביבה – אם מקור הלחץ נובע מהסביבה, מומלץ לבצע שינויים בהתאם.
חשיבה מחוץ למסגרת הרגילה לעיתים שינוי בדרך החשיבה על דברים יכול להפחית לחץ.
לדוגמא, שינוי באופן הגעה לעבודה (על ידי רכבת, מכונית, מונית, אוטובוס) יכול לגרום להרגעה ולחשיבה על דברים בצורה שונה.
לנהוג בזהירות בנושאים פיננסים. כסף, אם יש לנו הרבה או מעט תמיד יהווה מקור למתח אמוציונאלי.
תהיו זהירים וחכמים. איכות החיים איננה נקבעת על ידי כמות הכסף העומדת לרשותנו.
להפך, רבים מאתנו נעשו עבדים לרכושם ועבודתם… - מדיטציה והרגעה – מחקרים מצביעים על כך כי אנשים הלוקחים פסק זמן לצורך עיסוק זה, מפחיתים את לחץ הדם ומפחיתים סיכון למחלות לב. חייכו! מדענים מצאו שיש קשר בין שרירי פנים מחייכים לבין האזור במוח המשחרר נוירו כימיקלים הנותנים תחושה נעימה.
חיבוק ייתן תחושה ואפקט דומה, וייטיב גם עם מחלות לב ובעיות עיכול (עקב שחרור הורמונים). - תקשורת ברורה בינאישית – על ידי שיפור מיומנויות תקשורת ניתן להפחית ברמת הסטרס וכעס.
לא נעים לקבל ולתת מסרים כפולים. חשוב גם לדעת להקשיב. - לעשות ספורט – פעילות גופנית מורידה רמות חרדה אך גם מפחיתה רגשות דיכאון ודימוי עצמי נמוך.
פעילות זו אולי מהיותר חשובות בתוכנית להפחתת סטרס. שינוי תזונתי נותן תחושה חיונית ואנרגטית. - להפחית בצריכת אלכוהול – בעוד שיש אנשים הרואים בצריכת אלכוהול דרך לברוח מסטרס, אלכוהול לעולם לא מפחית סטרס!.
האמת שצריכת אלכוהול יותר מ –60 ml ליום מעלה לחץ דם, מזיקה לתאי המוח ולבסוף מגבירה רמות סטרס. - לומר לא לספל הקפה השני – קפאין הוא אחד הממריצים השכיח ביותר שגופנו צורך.
על ידי תחליף בריא יותר(כגון תה צמחים ירוק) נרגיש נינוחים יותר ופחות עצבניים. - הפסקת העישון – הפסקה מיידית תגרום לשיפור מצב הבריאות ותתרום להארכת חיים. הפסקת עישון תגרום לשיפור בתפקודי הריאות תוך ימים, הפחתת סיכון מחלות לב כלליות תוך שנה והפחתת סיכון לפתח סרטן תוך שלוש שנים.
- לחשוב חיובי – לשליטה מקסימאלית בסטרס תנסה להיות אופטימי ומעט פסימי.
לא לבכות על חלב שנשפך. אם מתעקשים להיזכר בטעויות עבר מומלץ להעריכן בדרך חיובית. החיים הם בית ספר אחד גדול וארוך שנים.
לעיתים אירועים שליליים הם הלמידה הטובה ביותר. להביע עצמנו באופן חיובי לדבר מנקודת מבט אישית ולעזור לאחרים להבין מה המסר אותו רצינו להעביר. - להביע כעס ללא צעקות – כעס חיובי יכול לעזור לנו להפוך סטרס לחוזק.
כעס הרסני יכול להוביל לשבץ, יתר לחץ דם ומחלות לב.
להרגיש טוב ביחס לעצמנו להעביר רגשות של דימוי עצמי נמוך לצורות של חוזק.
כל אחד מאיתנו חווה כישלונות ותבוסות. זכרו כי אלמנט המפתח להפחתת סטרס הוא לא לתת לתבוסות אלו להשתלט על חיינו.
כתובת נוספת שאליה תוכלו לפנות אם תחושו שאתם צריכים הכוונה ברמה הרוחנית יותר היא למזל רחל, מתקשרת מומלצת שתדע לסייע לכם איך להתמודד עם סטרס ולחץ נפשי, לספק לכם את הכלים להתמודדות עם המצב ולתת לכם את התשובות שאתם מחפשים. עשו משהו למען עצמכם ופנו אליה עוד היום.
לעוד מידע על ייעוץ רוחני היכנסו לקישור הבא»